Några rader som utlovat.

Det suger att torska och att torska en sjunde avgörande final på hemmaplan suger mer än, ja det suger ankballe helt enkelt.

Hur som. Luleå gör en bra säsong i stort, silver är fan inte illa men ska jag nu analysera lite så var vi väl ändå som det bättre laget värda segern, guldet, firandet och de där vita jeansen.

Varför torsk då?

Jag vet inte men enligt mig en bidragande orsak är att spelförstörande lag premierats i detta slutspel medan lag med spelglädje fått mindre utrymme och mer stryk än Diciplinämnd, referensgrupper och alla inblandade släppt under grundserien. Domare och andra, vissa nämnda andra glömda har helt enkelt skippat kompetens och gått på den gamla klyschan att låta spelarna avgöra. Men hallå i kiosken! Det är ju på det viset svart-vit-randig hockeysnappare avgjort matcherna genom att låta det spelförstörande laget ohämmat få fortsätta slå sig fram.

Jag hör många av de experter som under säsongen sagt kloka saker nu under slutspelet vinka adjö till sunt förnuft och mäta sin egen hockeyglädje i bågnande sarger och knästående sandsäckar som kippar efter andan medan tänder kollas, blod spottas och hjärntrappor som borde knallas inte ens diskuteras. Bara i Luleå har 2 karriärer den här säsongen avslutats och det under grundserien. Undrar hur många som kommer gå med skallebank i sommar efter det här slutspelet? Man uppvisar fin statistik från SHL med färre, mindre ja rent av INGA anmälningar vilket Anders Larssons knektar och ett antal självutnämnda experter tolkas som en renare och snällare hockey. Ni håller inte med va?

Linus Omark nämnde de två lastbilar han tvingas släpa på match efter match och jag beundrar honom att han överhuvudtaget överväger en säsong till i den här ligan. Har någon slagit honom i huvudet utan att vi märkt det? Nej det blir nog Schweiz för honom ändå och jag förstår honom. För en lirare som han ska väl ändå inte behöva agera slagpåse för sämre spelare? Utrymme för spelglädje ska ju finnas i och med detta med ”spelförstörande moment”. Ja men ta utvisningar för det då! Låt det kampas om puck eller ”tävlas” som man tjatade om på SHL-awards häromdagen men låt det fula faktiskt ge tvåor, femmor, game och en sväng hos Diciplinnämnden och om så krävs några matchers vila. Det är väl ändå mer rättvist mot oss på sidan om som betalar för att se stjärnorna lira hockey. Inte för att se dem släpa på lastbilar och andra ryggsäcksattribut. Och för att klargöra, det finns fler lirare i andra lag som skulle få oss på läktaren att må ännu bättre och vilja ha mera, mycket mycket mera.

Domarna är bra säger experterna, hockeyn är på frammarsch och på rätt väg säger samma experter. Experter som under säsongen ojat sig för fulsmällar och uttalat oro för hjärnskakningar sitter nu och säger ”Heads -up” och att olika spelare försätter sig i dåliga situationer. Som att det då är helt ok att smälla på en spelare som kommer lite ur tänkt linje. Pang, bom 3 tänder och satan i gatan skyll dig själv. Stå upp som en man (även när du pinkar) visa inga svagheter du är väl en man…

Jag kan inte riktigt hålla med där vem-det-nu-var-som-sa-det. Vi månar om säkerheten för spelarna. SHL.se har en sida för just detta men den uppdateras inte riktigt i paritet med händelserna under pågående säsong. Jag tror t.o.m. att den senaste artikeln har nåt år på nacken. (Nån kollar och rättar mig, ok?) Skall vi vara rädda om spelarna får vi fan visa det. Thorsbrink gick under slutspelet ut och försökte försvara domarna och sa att dessa är människor så nån hänsyn får vi visa dem. Jojo, Thorsbrink. Spelarna är också människor men dem får man slå på hur mycket som helst. En domare däremot får man knappt prata med utan att, ja ni vet. Han sa även att om spelarna slutat gnälla och varit vänliga hade de kanske fått med sig något domslut. Sitter Thorsbrink kvar än?

Domarna ÄR inte bra och jag vet att jag knappt skulle stå pall en tekning men ändå. Deras insatser är ytterst avgörande och deras jobb är väl att inte synas men hallå i kiosken igen. Det göööör dem ju. Hela tiden. Genom att inte vilja synas och inte göra sitt jobb blir det ju så. Vi var vansinniga i semifinalerna mot Frölunda. Hårt spel långt över gränsen fick passera gång efter annan och liknelser med 96-finalerna gjordes gång på gång och nej en sådan ville man ju inte ha igen. Men det fick vi ju! Och även i finalen blev det så.

Rättvisa skrev någon om vad det var. Det var ju att göra flest mål och på det viset vinna matcher. Ok, ja jag håller med. Flest mål vinner men man måste ju få chansen att SPELA hockey också. Det ena laget är bättre än det andra men förlorar ändå och så kommer det här snacket om rättvisa. Vi har ju 4 snubbar på is som ska se till att det skipas rättvisa på isen, eller hur? Nu vet jag inte vad dem skipar rättvisa efter för regelverk men inte fan är det enligt det regelverk jag tror mig veta hur det fungerar.

Regelverk ja. Jag tror att man någonstans har en silence agreement om att släppa på vissa saker under slutspelet. Att se över och förbi det regelverk som gällt under säsongens 52 matcher men nu ska det minsann avgöras av män… som får slå andra män… Ja men ni hööör ju hur det låter. I slutspelet gäller andra regler och det är ok för dem som bestämmer. Kan det vara så att några kostymer på en gräddhylla sagt att det ska vara så? OK kostymerna. Ut på isen och ta några smällar själva och så tar vi det en omgång till. Ok med nytt regelverk under slutspel eller?

Annars då?

Trots publikens fina, ja vad fan det finns inga ord för vad som hände i Delfinen under finalmatcherna, så blev det ingen fest i stadsparken och det må väl vara. Vi har haft en fantastisk säsong där damerna visade vilja av stål och tog ännu ett guld. Vi har fått se riktigt fin hockey och även om guldet blev till silver så var vi där och nosade. Vi höll ihop hela vägen in. Ingen var helt trasig i den sjunde och avgörande matchen, TROTS det jag gnällt om här ovan. Det är inte varje år vi får vara med om det. Kanske har vi lärt oss något, kanske har vi haft tur, kanske enligt plan. Vi får hoppas att det blir samma under nästa, nästa och alla säsonger framöver. Då kanske vi kan fightas om guldet igen. Då kanske vi kan få en fest i stadsparken att minnas och prata om i generationer framöver. Säsongen när Luleå stad gick sönder. Det blir fint, det blir det.  

OK, det blev långt och har du orkat ända hit får du trots det ingen medalj, du får bara ett tack och skyll dig själv.

Nu silly och sen 2022/2023.

Annons

Tyck

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s